Hjertestarter

En hjertestarter bruges til at støde hjertet i gang, når en person har fået hjertestop. Den er også kendt under den internationale betegnelse AED – Automatic External Defibrillator eller på dansk automatisk ekstern defibrillator.

Når en person får hjertestop, skal du ringe 1 1 2. Når du alarmcentralen har modtaget beskeden om, at der er tale om et hjertestop, sørger de for at der hurtigst muligt kommer en hjertestarter til personen med hjertestop. Det kan ske via hjerterløberordningen, hvor flere hjerteløbere aktiveres, for hurtigst muligt at få en hjertestarter bragt frem. Nogle af hjerteløberne vil også blive sendt direkte mod den tilskadekomne, for at hjælpe med at yde hjertelungeredninghjertemassage og kunstigt åndedræt.

Placering

En hjertestarter bør placeres i et egnet udendørsskab med varme, således at den er tilgængelig døgnet rundt. Hjertestarteren bør tilmeldes hjertestarternetværket på hjertestarter.dk, herved kan alarmcentralen guide en person til nærmeste hjertestarter, så den hurtigt muligt kan blive hentet, og anvendt.

Ved montering udendørs skal der benyttes et udendørs hjertestarterskab, som beskytter mod regn, og har indbygget varme til at holde hjertestarteren på en passende temperatur, så elektroder og batteri altid er klar til at yde optimal hjælp.

Sørg for din hjertestarter er klar til brug

Din hjertestarter er medicinsk udstyr, og bør efterses og vedligeholdes så den altid er klar til brug. Elektroder og batterier har en begrænset holdbarhed, og bør udskiftes når den påtrykte dato overskrides, eller hjertestarteren giver besked om, at det er tid til udskiftning med et visuelt eller hørbart signal.

Selv om hjertestarteren skulle give signal om at batteriet skal skiftes, når du tænder den i en akut situation, bør anvendelse forsøges, hvis der ikke er andre hjertestartere til stede – oftest er der nemlig fortsat batteri til adskillige stød, når signal for udskiftning af batteri vises.

Sæt navn og kontaktoplysninger på din hjertestarter

Med navn og kontaktoplysninger på din hjertestarter, har du de bedste forudsætninger for, at den kommer retur efter bruhjrg. De 5 regioner har forskellige retningslinjer for, hvordan de håndterer din hjertestarter efter den har været i brug ved et hjertestop.

Tag et hjertestarterkursus

Med et hjertestarterkursus lærer du at give hjertemassage, kunstigt åndedræt og hvordan hjertestarteren benyttes. På bare 4 timer er du klædt rigtig godt på til, at træde til og yde førstehjælp med hjertemassage, hvis du er vidne til et hjertestop.